Húsvéti nyúl 2.

A kisemlősök, köztük a nyulakbetegvizsgálata sok esetben nehézkes, de betegség fennállásakoráltalános és specifikus tünetek is jelentkezhetnek. A beteg állatlevert, bágyadt, keveset mozog, környezete iránt nem érdeklődő, nemeszik, a széklet és a vizelet ürítés gyakorisága változhat, szőreborzalt, csapzott, fénytelen, testhőmérséklete megemelkedhet.Bizonyos betegségeknek jellegzetes tüneteik vannak, nehezítettlégzés, hasmenés, sárgaság, véres vizelet, ferde fejtartás,rángógörcsök.


Nem fertőzőbetegségek közül nyúlnál a leggyakoribbak az emésztőszervi,légzőszervi, szem- és fülbetegségek.

A rendellenes fogkopás nyúlnál gyakranokoz táplálákfelvételi zavart ennek következtében folyamatosfogyást. A nyulak metszőfogai nyitott gyökerűek, emiatt életükfolyamán állandó növésben vannak. Ha veleszületetten rosszulilleszkednek a fogak (előharapás, utóharapás), folyamatosan puhatáplálékot fogyaszt vagy idősebb korban az állkapocs őrlő mozgásaicsökkennek, akkor a fogak normális kopása nem következik be,túlnőnek. A túlnőtt fogak miatt a száj záródása akadályozott, atáplálékfelvétel zavart szenved. Az állat nyálzik, folyamatosanfogy (éhezés), a szájban a túlnőtt fogaktól sérülések, majdgyulladás alakul ki.

A tápláléknem megfelelő aprítása miatt emésztőszervi (felfúvóddás, emésztésizavar) és bélsárürítési (székrekedés) bajok jelentkeznek. A hosszúfogakat le kell vágni, majd a felületüket csiszolnikell.

Felfúvódásalkalmával az emésztés során nagy mennyiségű gáz képződik agyomorban vagy a vakbélben, amitől az állat nem képesmegszabadulni. Következményként a has térfogata megnő, nehezítettlégzés jelentkezik és gyakran órák alatt elhullássalvégződik. Kiváltó okai lehetnek a nem megfelelő takarmányetetése (friss lucerna, lóhere, káposztafélék, rothadt, penészes széna), rosszfogazat, idős korban a bélmozgás csökkenése, bélfalban rendellenesfelszívódási viszonyok. Sürgős állatorvosi ellátástigényel.

Bélsárrekedés esetén a bélsármennyisége drasztikusan csökken annak ellenére, hogy az állatfolyamatosan erőlködik, a bélsár állaga száraz, kemény lesz.Következményként bélfalkárosodás, bélrepedés, hashártyagyulladás,végbélelőesés alakulhat ki. Előidéző oka a durva rostú nehezenemészthető takarmány, a rossz fogazat, a vízhiány, a lázasmegbetegedések, az időskorban a bélmozgás zavara. Időbenelvégzett kezelés életmentő lehet.

Alégzőszervek megbetegedései közül az orrgyulladás, tüdőgyulladás ésa tüdővizenyő gyakori. Kiváltó okai huzat, poros alom, izgató gázok(vizeletből képződő ammónia), baktérium és gomba (penész)toxinok.

A betegséggyengeségben, étvágytalanságban, elfekvésben orrfolyásban,nehezített légzésben nyilvánul meg.

A szem ésfülbetegségeket huzat, poros tartási hely, izgató gázok ésidegentestek (faforgács darab) szembe, halójáratba kerüléseokozza. A betegségre az érintett szerv váladékozása, dörzsölése,vakarása hívja fel a figyelmet.

A fertőzővírusos betegségek közül a myxomatosis bír a legnagyobbjelentőséggel. A betegséget előidéző vírus csak a házi és az üreginyulat betegíti meg, a mezei nyúl nem érzékeny a fertőzésre. Avírust vérszívó élősködők (szúnyog, bolha, tetű,kullancs) terjesztik. A vérbe jutva a vírus vérfertőzéstalakít ki, majd ezután a bőr különböző helyeireeljutva (fül,ajak, szemhéj, végbél) gyulladást ésvérérkárosodás okoz. Ennek  következtében sok apró duzzanat,daganatszerű csomó jelenik meg a bőrön. Ez leglátványosabb afülcimpán, ahol a kis vérerek mellett jól észrevehetőek a csomók. Abőr elváltozásaihoz kötőhártyagyuladás és tüdőgyulladás társul. Amegbetegedett állatok elhullanak, de előfordulhat átvészeléserős immunrendszerű állatoknál vagy gyengébb kórokozó képességűvírusok esetén. Megelőzés szempontjából fontos az állatokvédőoltásban részesítése és a vérszívó élősködők távoltartása(élősködő elleni cseppek, szúnyogháló).

A baktériumos betegségek közül aPasteurellosis a leggyakoribb és legsúlyosabb. A baktérium alégzőszerveket betegití meg elsősorban, de más szervek gyulladásátis előidézheti. Kialakulhat vérfertőzés, hurutos orrgyulladás,tüdő-, mellhártya-, szem-, közép- és belsőfül-, agyhártya,agyvelő-, méh-, emlőgyuladás és a bőrben gennyes tályogok. Akórokozó az egészséges nyulak (10 %)  légutaiban iselőfordul és hajlamosító tényezők (immungyengeség, stressz,megfázás, vírusfertőzések, takarmány toxicosisok) hatásásáraalakítanak ki tüneteket. A betegség idejében megkezdett gondosorvosi  kezelés esetén is elhullássaljárhat.

A külső élősködők okozta megbetegedésekközül a rühességnek van a legnagyobb jelentősége. Jellegzetestünetei a vakarózás, durva, fénytelen ritka szőrzet kialakulása,bőr korpásodása, elszarusodása. Gyakori előfordulási helye a külsőhallójárat, ahol vastag pörképződéssel járó fájdalmas gyulladástalakítanak ki az atkák. Helyi és általános gyógyszeres kezelésselleküzdhető a fertőzés.

A bőr gombásodása sem tartozik aritkaságok közé. A fertőzést fonalas gombák alakítják ki,de aháttérben immungyengítő tényezők hatása is szerepet játszik. Abőrön szőrritkulás, szőrhullás és hámpikkely képződés figyelhetőmeg ovális, kerek területeken. A bőrtünetek helyi kezelésselorvosolhatók.

 

Dr. Paál Csaba

Hozzászólás

A hozzászóláshoz tagja kell hogy legyen a Alpha-Vet Állatkórház –nak.

Csatlakozzon a(z) Alpha-Vet Állatkórház hálózathoz

Elérhetőségek

Alpha-Vet Állatkórház
8000 Székesfehérvár,

Homoksor 7.

+36 22 330 754

+36 22 516 420

+36 30 400 2117

korhaz@alpha-vet.hu

Nyitvatartás:
Hétfő - péntek: 8:00 – 22:00

Állatmentő (nem rohamkocsi):

Kiszállás esetén
időpont egyeztetés szükséges:
+36 30 400 2117

 

Állatgyógyszertár nyitvatartás:

Hétfő - Péntek: 7:00 – 20:00

Szombat: 8:00 – 12:00

 

Fényképek

Betöltés...
  • Adjon hozzá fényképeket
  • Az összes megtekintése

Fórum

Macska ivartalanítása

Annuska Aug 15, 2013 kezdeményezte.

Cica hasmenés 1 Válasz 

Takács Anita kezdeményezte. Utolsó válasz Alpha-Vet Állatkórház Jún 8, 2013 által.

Túlsúlyos Kutyus 1 Válasz 

Mamrovits Mária kezdeményezte. Utolsó válasz Alpha-Vet Állatkórház Ápr 15, 2013 által.

Gerincsérv 3 Válasz 

Ferencz Ildikó kezdeményezte. Utolsó válasz Alpha-Vet Állatkórház Nov 12, 2012 által.

Tisztelt Dr.úr/nő 1 Válasz 

Fülöp Orsolya kezdeményezte. Utolsó válasz Alpha-Vet Állatkórház Okt 22, 2012 által.

Utolsó aktivitás

Barabás Éva fotót posztolt
Máj 15
Balogh Julianna megosztotta Alpha-Vet Állatkórház oldalát a Facebook
Máj 11
Rab Melinda megosztotta profilját a Facebook
Febr 5
Annuska véleményt posztolt

Macska ivartalanítása

Tisztelt Hölgyem/Uram! Azért írok Önnek, mert szeretném ivartalanítani a macskám. 3-4 éves a lány macskám, de nehezen megy neki az ellés minden nyáron, ill, nekem is gondot okoz az alom, mert nem szeretnék több macskát. Szeretném megkérdezni, hogy az ivartalanítás körülményei hogyan zajlanak, mennyi időbe telik, mennyibe kerül a varrattok kiszedésével, mennyi a felépülési idő, és mit ajánlatos, ill. nem ajánlatos csinálni vagy enni az állatnak?  Előre is köszönöm szépen! Tisztelettel:…Még több
Aug 15, 2013