Húsvéti nyúl 2.

A kisemlősök, köztük a nyulakbetegvizsgálata sok esetben nehézkes, de betegség fennállásakoráltalános és specifikus tünetek is jelentkezhetnek. A beteg állatlevert, bágyadt, keveset mozog, környezete iránt nem érdeklődő, nemeszik, a széklet és a vizelet ürítés gyakorisága változhat, szőreborzalt, csapzott, fénytelen, testhőmérséklete megemelkedhet.Bizonyos betegségeknek jellegzetes tüneteik vannak, nehezítettlégzés, hasmenés, sárgaság, véres vizelet, ferde fejtartás,rángógörcsök.


Nem fertőzőbetegségek közül nyúlnál a leggyakoribbak az emésztőszervi,légzőszervi, szem- és fülbetegségek.

A rendellenes fogkopás nyúlnál gyakranokoz táplálákfelvételi zavart ennek következtében folyamatosfogyást. A nyulak metszőfogai nyitott gyökerűek, emiatt életükfolyamán állandó növésben vannak. Ha veleszületetten rosszulilleszkednek a fogak (előharapás, utóharapás), folyamatosan puhatáplálékot fogyaszt vagy idősebb korban az állkapocs őrlő mozgásaicsökkennek, akkor a fogak normális kopása nem következik be,túlnőnek. A túlnőtt fogak miatt a száj záródása akadályozott, atáplálékfelvétel zavart szenved. Az állat nyálzik, folyamatosanfogy (éhezés), a szájban a túlnőtt fogaktól sérülések, majdgyulladás alakul ki.

A tápláléknem megfelelő aprítása miatt emésztőszervi (felfúvóddás, emésztésizavar) és bélsárürítési (székrekedés) bajok jelentkeznek. A hosszúfogakat le kell vágni, majd a felületüket csiszolnikell.

Felfúvódásalkalmával az emésztés során nagy mennyiségű gáz képződik agyomorban vagy a vakbélben, amitől az állat nem képesmegszabadulni. Következményként a has térfogata megnő, nehezítettlégzés jelentkezik és gyakran órák alatt elhullássalvégződik. Kiváltó okai lehetnek a nem megfelelő takarmányetetése (friss lucerna, lóhere, káposztafélék, rothadt, penészes széna), rosszfogazat, idős korban a bélmozgás csökkenése, bélfalban rendellenesfelszívódási viszonyok. Sürgős állatorvosi ellátástigényel.

Bélsárrekedés esetén a bélsármennyisége drasztikusan csökken annak ellenére, hogy az állatfolyamatosan erőlködik, a bélsár állaga száraz, kemény lesz.Következményként bélfalkárosodás, bélrepedés, hashártyagyulladás,végbélelőesés alakulhat ki. Előidéző oka a durva rostú nehezenemészthető takarmány, a rossz fogazat, a vízhiány, a lázasmegbetegedések, az időskorban a bélmozgás zavara. Időbenelvégzett kezelés életmentő lehet.

Alégzőszervek megbetegedései közül az orrgyulladás, tüdőgyulladás ésa tüdővizenyő gyakori. Kiváltó okai huzat, poros alom, izgató gázok(vizeletből képződő ammónia), baktérium és gomba (penész)toxinok.

A betegséggyengeségben, étvágytalanságban, elfekvésben orrfolyásban,nehezített légzésben nyilvánul meg.

A szem ésfülbetegségeket huzat, poros tartási hely, izgató gázok ésidegentestek (faforgács darab) szembe, halójáratba kerüléseokozza. A betegségre az érintett szerv váladékozása, dörzsölése,vakarása hívja fel a figyelmet.

A fertőzővírusos betegségek közül a myxomatosis bír a legnagyobbjelentőséggel. A betegséget előidéző vírus csak a házi és az üreginyulat betegíti meg, a mezei nyúl nem érzékeny a fertőzésre. Avírust vérszívó élősködők (szúnyog, bolha, tetű,kullancs) terjesztik. A vérbe jutva a vírus vérfertőzéstalakít ki, majd ezután a bőr különböző helyeireeljutva (fül,ajak, szemhéj, végbél) gyulladást ésvérérkárosodás okoz. Ennek  következtében sok apró duzzanat,daganatszerű csomó jelenik meg a bőrön. Ez leglátványosabb afülcimpán, ahol a kis vérerek mellett jól észrevehetőek a csomók. Abőr elváltozásaihoz kötőhártyagyuladás és tüdőgyulladás társul. Amegbetegedett állatok elhullanak, de előfordulhat átvészeléserős immunrendszerű állatoknál vagy gyengébb kórokozó képességűvírusok esetén. Megelőzés szempontjából fontos az állatokvédőoltásban részesítése és a vérszívó élősködők távoltartása(élősködő elleni cseppek, szúnyogháló).

A baktériumos betegségek közül aPasteurellosis a leggyakoribb és legsúlyosabb. A baktérium alégzőszerveket betegití meg elsősorban, de más szervek gyulladásátis előidézheti. Kialakulhat vérfertőzés, hurutos orrgyulladás,tüdő-, mellhártya-, szem-, közép- és belsőfül-, agyhártya,agyvelő-, méh-, emlőgyuladás és a bőrben gennyes tályogok. Akórokozó az egészséges nyulak (10 %)  légutaiban iselőfordul és hajlamosító tényezők (immungyengeség, stressz,megfázás, vírusfertőzések, takarmány toxicosisok) hatásásáraalakítanak ki tüneteket. A betegség idejében megkezdett gondosorvosi  kezelés esetén is elhullássaljárhat.

A külső élősködők okozta megbetegedésekközül a rühességnek van a legnagyobb jelentősége. Jellegzetestünetei a vakarózás, durva, fénytelen ritka szőrzet kialakulása,bőr korpásodása, elszarusodása. Gyakori előfordulási helye a külsőhallójárat, ahol vastag pörképződéssel járó fájdalmas gyulladástalakítanak ki az atkák. Helyi és általános gyógyszeres kezelésselleküzdhető a fertőzés.

A bőr gombásodása sem tartozik aritkaságok közé. A fertőzést fonalas gombák alakítják ki,de aháttérben immungyengítő tényezők hatása is szerepet játszik. Abőrön szőrritkulás, szőrhullás és hámpikkely képződés figyelhetőmeg ovális, kerek területeken. A bőrtünetek helyi kezelésselorvosolhatók.

 

Dr. Paál Csaba

Hozzászólás

A hozzászóláshoz tagja kell hogy legyen a Alpha-Vet Állatkórház Székesfehérvár –nak.

Csatlakozzon a(z) Alpha-Vet Állatkórház Székesfehérvár hálózathoz

Elérhetőségek

Alpha-Vet Állatkórház
8000 Székesfehérvár,

Homoksor 7.

06 22 330 754

06 22 516 420

06 30 400 2117

korhaz@alpha-vet.hu

Nyitvatartás:
Hétfő - péntek: 8:00 - 20:00

Állatmentő (nem rohamkocsi):

Kiszállás esetén
időpont egyeztetés szükséges:
+36 30 400 2117

 

Állatgyógyszertár nyitvatartás:

Hétfő - Péntek: 7:00 – 20:00

Szombat: 8:00 – 12:00

 

Fényképek

Betöltés...
  • Adjon hozzá fényképeket
  • Az összes megtekintése

Fórum

Gerincdaganat

Krihó Zsófia Okt 9, 2014 kezdeményezte.

nőstény kutya ivartalanitás

Barabás Éva Júl 28, 2014 kezdeményezte.

Macska ivartalanítása

Annuska Aug 15, 2013 kezdeményezte.

Cica hasmenés 1 Válasz 

Takács Anita kezdeményezte. Utolsó válasz Alpha-Vet Állatkórház Jún 8, 2013 által.

Túlsúlyos Kutyus 1 Válasz 

Mamrovits Mária kezdeményezte. Utolsó válasz Alpha-Vet Állatkórház Ápr 15, 2013 által.

Utolsó aktivitás

Krihó Zsófia véleményt posztolt

Gerincdaganat

Tisztelt Doktor Úr/Nő!2 évvel ezelőtt a kutyusunk hátsó lábaira legyengült, imbolyogva járt. Medrolt + milgammát kapott, rendbe jött. Kb. 3 hónapja megint produkálta a tüneteket, de most sajnos nem hatottak a gyógyszerek. A röntgen nem mutatott semmi elváltozást. Gerincfestésre vittük, gerincsérvet állapítottak meg nála. A doktor felnyitotta, de nem műtötte meg, azt mondta nem sérv, hanem valószínűleg daganat. Szeretném kérdezni, hogy a vérvizsgálat a daganatot nem jelzi ki? És gerincdaganatot…Még több
Okt 9, 2014
Barabás Éva véleményt posztolt

nőstény kutya ivartalanitás

3 éves westie nőstény kutyámat szeretném ivartalanítani. Kérdésem, hogy mennyibe kerül és bent kell-e hagyni a kórházban, vagy műtét után haza lehet vinni, illetve kb. hány nap alatt épül fel úgy, hogy napközben magára lehet hagyni. kb. hány nap szabadságot tervezzek a felgyógyulására. Korábban már jártunk Önöknél és nagyon-nagyon kedvesek, lelkiismeretesek voltak velünk, ezért szeretném ha Önöknél tudnánk elvégeztetni a műtétet. Várom megtisztelő válaszukat.  Barabás ÉvaMég több
Júl 28, 2014
Barabás Éva fotót posztolt
Máj 15, 2014
Balogh Julianna megosztotta Alpha-Vet Állatkórház oldalát a Facebook
Máj 11, 2014